Loading...

Monday, January 31, 2011

Sejuk Perut Ibu Mengandung...

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Assalamu'alaikum W.B.T...


Wahai sahabat2ku sekalian,

marilah kita memanjatkan rasa syukur kpd ALLAH S.W.T di atas nikmat iman & Islam yg diberikan kpd kita sampai sekarang. Alhamdulillah. ALLAH sentiasa bg ujian kpd hambaNya. ini bermakna ALLAH nak uji sejauh mana hambaNya bersabar dgn ujian yang diberikan.MasyaAllah.

sebenarnya,entry ini bertujuan untuk kita menghayati sedikit pengorbanan yang dibuat oleh ibu kita yang mana ibu kita mengandungkan kita selama 9 bulan 10 hari. beliau ibarat mengorbankan separuh drp nyawanya sepanjang masa tersebut sehingga lah saat2 kita dilahirkan dari rahimnya. Subhanallah...betapa sakitnya semasa kita hendak dilahirkan...Tuhan saje yg tahu.

selepas itu,ibu bersusah payah membesarkan kita tanpa mngira penat lelah,bermain dgn kerenah anak2. ibu menjaga kita,membelai kita,memberi makan & minum kpd kita & byk lagi sehingga kita pandai menilai perkara baik @ buruk.jadi,sama2 la kita hayati video ini sebagai teladan yang mana seorang anak yang masih cilik pandai berkata2 tentang agama.sila hayati:

alangkah SEJUKNYA PERUT IBU MENGANDUNGKAN ANAK seperti ini yang pandai & tahu tentang agama ALLAH.MasyaAllah...ALLAH Maha Besar...saya kira,ibubapanya cukup bangga mempunyai anak seperti ini. contohilah anak ini ya sahabat!

selain itu,ada juga anak KELANTAN kelahiran Thai (Siam) yg pandai berkata2 ibarat menyampaikan ceramah dikhlalayak ramai.Saksikan:
hayatilah sahabtku...tp bg sahabat2 yang tidak memahami kata2nya,sila baca subtitle yg disediakan. MasyaAllah...sungguh teruja melihat & mendengar apa yang dissampaikan,bagi saya la...hehe..
sbbnya,sy sendiri xberapa pandai bercakap dikhalayak ramai...hehe..berdebor jgk rase..haha.

Maka,kesimpulannya,bertuahlah ibubapa2 yg dianugerahkan anak sperti anak2 ini. jd,kpd sesapa yg baru melahirkan anak, jgn sesekali sampai ati untuk buang/bunuh anak tersebut,sesungguhnya,anak adalah anugerah ALLAH kpd kita. dan sy dgr2,anak ni boleh menambahkan lg rezeki ibubapa.makanya,ramai2knlah anak ye!hahaha..insyaAllah.. :)

sekian,wassalam.

P/S: hargai semua bnda yg diberikan @ dianugerahkan oleh ALLAH,bkn shaja anak tp sume nikmat yang ALLAH kurniakn kpd kita.jglah ia baik2.InsyaAllah,hidup kita diberkati  ALLAH.

No comments:

Post a Comment